מה הפרה חושבת על חג שבועות?

שבעה ימים מפרידים ביננו לבין הילולת הגבינות של שבועות.

מניחה שכולכן יודעות שבמקרא, במשנה, בימי הגאונים ואפילו עד ימי ספר הזוהר לא היה שום קשר בין חג הקציר/ חג מתן תורה לבין מאכלי חלב.

מבלי לחפור על ההיסטוריה של עיצוב מנהגי חג ביהדות (אין שום דמיון בין פסח המקראי לליל הסדר שלנו ובין ט"ו בשבט של ימי המשנה לחג הנטיעות המודרני…) אגיד בקיצור נמרץ שחגים זה דבר מאד משתנה ומתעצב לאורך הדורות.

כל דור מוסיף ומוריד מנהגים ומסורות לפי תפיסת עולמם הערכית של מנהיגיו הרוחניים.

אבל סיפור החלב הוא סיפור אחר לגמרי כי אין לו שורשים רוחניים אלא מניע שיווקי-כלכלי טהור ונקי.

עם ראשית הציונות תעשיית החלב התלבשה על שבועות והחלה למתג אותו עם הלבן של החלב, הגבינה והיוגורט.

השבוע נהיה חשופות למתקפת פרסומות (בעלות של מליוני שקלים) שתנסה לשכנע אותנו שהדבר הכי יהודי, הכי ישראלי, הכי ציוני, הכי כייפי, הכי טעים, הכי בריא, הכי נפלא זה שולחן חג עמוס גבינות וחלב.

מול הפרסומות היפייפיות שיודעות בדיוק איך לעבוד על מנגנוני הרגש שלנו ולגרום לנו לכמיהה לחלב- הנה כמה נקודות לחשיבה:

  1. כל היונקים בטבע שותים חלב. כל יונק שותה את החלב המדויק והנכון ביותר להתפתחותו- זה שנוצר בעטינים של אמו. בני האדם הם היונקים היחידים שמשום מה שותים חלב שנוצר בעטינים של חיות אחרות עבור הצאצאים שלהן.
  2. כל היונקים בטבע שותים חלב בחודשים הראשונים לחייהם. אחרי גמילה הם עוברים לאוכל מוצק אחר. בני האדם הם היונקים היחידים שמשום מה ממשיכים לשתות חלב עד זקנתם.
  3. בעולם העתיק אנשים גידלו פרה/ כבשים/עיזים בבית. כשהן המליטו והיה להן חלב (עונת האביב) אנשים לקחו חלק מהחלב שלהן לשימוש עצמי והשאירו את השאר לעגלים/טלאים. כשהחלב יבש (סתיו/חורף) בני האדם לא אכלו מוצרי חלב.
  4. בעולם העתיק פרות חיו בבית, היתה להן שם ומערכת יחסים עם בני הבית. הן יצאו כל יום לאחו, אכלו עשב, לא קיבלו אנטיביוטיקה ותרופות להגביר ייצור חלב ולא חיו ברפת סגורה וצפופה. בעולם העתיק פרות לא העלו על דעתן ששתי דקות אחרי המלטה מייגעת וכואבת יקחו מהן את העגלים (לשחיטה) וישדדו מהן את החלב שלהן לתעשייה משגשגת ומגלגלת מליונים. בעולם העתיק מעולם לא נשמעו בכיות קורעות לב של פרות (חיות אינטליגנטיות ביותר!!!) שחווית האמהות נגזלת מהן בצורה כל כך אכזרית כדי שהן ימשיכו לגלגל את התעשייה המשגשגת.

 

אני לא רוצה להטיף פה לצמחונות/טבעונות.

אני כן רוצה לעורר חשיבה על הפיכת בעלי חיים (דגש על יצורים חיים) למכונות בתעשייה.

בעולם העתיק אנשים אכלו בשר ושתו חלב במידה. (בשר אכלו בשבתות וחגים. חלב שתו בשיא עונת האביב)

התעשייה הקפיטליסטית, שחייבת להוכיח צמיחה מרבעון לרבעון ונעזרת במסעי שיווק אגרסיביבים, גורמת לנו לצרוך עוד ועוד ועוד מוצרים שבכלל לא ברור שהם מועילים לנו.

תעשיית הבשר והחלב היא תעשייה מזהמת, אחראית לכריתת יערות (כדי לגדל בהן מזון לפרות), פליטה של גזי חממה בכמות מטורפת, זיהום מים וזיהום אויר.

אז אם בא לכן על עוגת גבינה- סבבה לגמרי אבל תפעילו שיקול דעת ותגבירו מודעות להשלכות של מה שאנחנו בוחרות כצרניות על העולם שלנו.

וגם…תמיד תזכרו שיש תחליפי חלב מעולים, פשוטים וזולים שניתן להכין בבית.

חלב שקדים, חלב שיבולת שועל, חלב סויה- מעניין אותך לקבל לינק לסרטוני הסבר איך עושים? רק תגידי וישלח אלייך.

חג שמח!